Tekst ne dialektin tosk

Adam Rust's picture


Sipas disa studiuesve nj tekst mund t formulohet edhe me kode t tjera, ve kodit t gjuhs s shkruar dhe t folur. Abetarja jonë nuk i jep përparësi njërës metodë në raport me tjetrën, por në këtë tekst është treguar kujdes që të ketë një gërshetim, duke i dhënë rëndësi, sidomos në fazën e parë të mësimit të saj, procesit të analizës së strukturës së fjalisë dhe të fjalës. Shoqëria Biblike Britanike dhe e Jashtme u krijua në 1804, në fillimin e një epoke të zgjerimit misionar protestant të paparë në të gjithë globin. Ata poashtu dallojne edhe ne veshjet kombetar, traditat, ritet ,zakonet dhe folklorin. Sapo erdhi nga Izmiri në Stamboll më 1857, Kristoforidhi nisi përgatitjen e një përkthimi tjetër të Dhiatës së re. 'I lived in Tirand for one gsht4 shkruar ng dialektin- geg. . Gegerishtja eshte nje dialekt me i pasur se dialekti Tosk . Poezi Arbereshe ne Dialektin Malesor, per dashurine e gjuhes dhe historise shqipe. Njëzetetre vjet më vonë hasim një përshkrim të Shqipërisë në të ashtuquajturin Anonymi Descriptio Europae Orientalis (Përshkrim anonim i Evropës Lindore)(9), një tekst latin mesjetar i vitit 1308 të erës sonë, i cili përmban një vështrim mbi tokat e Evropës Lindore, në veçanti mbi vendet e Ballkanit. . Ndërprerja e botimeve gegërishte te ne ndodhi pas Konsultës Gjuhësore që organizoi në prill të vitit 1968, Instituti Albanologjik i Prishtinës. Fjalori i shqipes ka disa huazime nga greqishtja e lasht, si dhe nga latinishtja; huazimet pastaj vazhdojn nga gjuht sllavo-jugore, greqishtja dhe turqishtja, si dhe nga italishtja e frngjishtja dhe gjuht tjera. leksikut të pranishëm në tekst edhe si përsëritje relative si edhe absolute; kjo bazë Tek emrat e tipit pen-i, mullin-i, fren-i etj; tosk. Konkluzion ! Hulumtimi, analiza dhe me se fundi botimi i ketyre dokumenteve qe prezantuam ne kete shkrim jane nje apel i vendosur ndaj te gjithe bashkeatdhetareve tane, patriote, nacionaliste qe besojne tek e drejta qe kane shqiptaret per te jetuar te lire ne trojet e tyre, ne te cilat kane ardhur bashke me Diellin. ) Në dialektin gegë të veriut. blogger. Gjuha Standarde dhe dialektet 2. nga Tannhäuser. N'oborr shkruhet kur do dergosh sms per te kursy karakteret. 6). Këto janë ato fjalë të cilat kanë ndikuar në dialektet përkatëse (geg dhe tosk) dhe përdoren vetëm nga ajo pjesë e popullsisë që përdor dialektet përkatëse. Contains Albanian, English, Greek, Italian and Spanish Që në fundin e viteve 30 të shekullit të kaluar, në një artikull të revistës “Zani i Naltë” pasi theksohej roli i klerit mysliman shqiptar në lëmej të ndryshëm të çështjes kombëtare, kur vinte fjala për shkrimin e gjuhës shqipe shkruhej se: “Ndofta mund të thotë dikush se këta kanë shkrue me alfabet arab! Ne vitin 1824 Naum Veqilharxhi filloi punen per te krijuar alfabetin shqip dhe ne vitin 1844 dhe 1845 u botua “Evetar”-i. Per shembull, here pas here, njeher ne 20-30 vjet, ne territoret e pushtuara te Perandorise, sidomos aty ku kishte trazira dhe kryengritje, ku sundimi nuk pranohej lehte nga popullsia vendase, sulltanet prisnin koka dhe emeronin ofiqare te rinj, guvernatore, pashallare te rinj, te perzgjedhur nga popuj te larget per te mos patur kurrfare Dialektet Shqiptare nga Istria, për të cilin ekziston një tekst, dhe nga Sreim, për të cilin nuk ekziston asnjë tekst janë zhdukur. This banner text can have markup. Gjuha standarde dhe dialektet 1. I lindur në vitin 1917 nga Eftim dhe Emma Stefan, emigrantë shqiptarë të ardhur në Boston, kishte hyrë në Ushtrinë Amerike në 1939 kur Japonia bombardoi Pearl Harbor. Academia. Pra nga një tekst informativ të thjeshtë, rikrijohet një tekst informativ me karakter enumerativ dhe shkakpasojë, por tani nxënësi duhet të sjellë argumentet e veta. Skena dramaturgjike në Shqipëri në këtë sezon artistik përfshiu dy shfaqje duke iu përmbajtur kësaj tematike, përkatësisht: “Ata hyjnë pa trokitur” me tekst dhe regji të Armando Borës, vënë në skenën e Teatrit të Metropolit dhe “Radio Iliria” me tekst dhe regji nga Iris dhe Erand Sojli, shfaqur në Teatrin Kombëtar. Me këtë rast dëshiroj të them këtu se, këtë tekst e kam bërë jo vetëm si historian i specializuar në lashtësinë e Europës, por si një adept i të drejtave të njeriut dhe në veçanti si patriot shqiptar. nëse e vendosim fjalën në vendin e saj: Cili është shpjegimi i fjalës zanë në fjalorin e gjuhës shqipe (përgjigjuni me fjalët Ne nuk duhet të kemi vetëm Spahijtë dhe Kocaqët tanë, të cilët me një përzgjedhje të njëanshme dhe metafizike të materialeve na nxjerrin ne shqiptarve bij të Zeusit dhe Pellazgut, por na duhen edhe Resulët, të cilët me po të njëjtën përzgjedhje të materialeve, na fundosin neve në humbëtirat e hapsirës-kohë. Këtu deklarojnë me njëri - tjetrin se "Tomorrit i shërbejnë shqipet, e prandaj ne na thonë shqipëtarë. Nėse nė ēfarėdo fushe, nji shtetas shqiptar, i cili tanė jetėn ka folė e shkrue nė dialektin e vet, lėshon nji “tekst publik” jo nė gjuhėn standarde, ai ka me u dėnue nė pėrputhje me ligjin. Kjo për arsyen e thjeshte sepse burimi i pare i tyre dyshohet se është përsëri gjuha shqipe e folur. C. Need to translate "tekst" from Dutch? Here are 6 possible meanings. Ndërprerja e botimeve në gegërishte te ne ndodhi pas Konsultës Gjuhësore që organizoi në prill të vitit 1968 Instituti Albanologjik i Prishtinës. 2014 - Sapo ktheva nga pushimi kam përkthyer në shqip peticionin që dërgova në Bashkimin Europian, në gjuhën frenge. Por shumë pak e dinë se… Gjeni në tekst shprehje ose fjali që nuk kanë ruajtur rregullat e shkrimit në gjuhën shqipe për. Zgjedhja e autorit është mbështetje në dialektin e përvetësuar si gjuhë amtare, por jo deri në kufi zim; një hap drejt knowledge too, especially in relation to the literary gheg dialect. DR. Gjuha zyrtare, e shkruar me germa latine dhe që u përvetësua në vitin 1909, ishte e bazuar në dialektin e Gegërishtes Jugore të qytetit të Elbasanit nga fillimi i shtetit të Shqipërisë deri në Që ne duhet të heqim dorë edhe nga alternativa e dytë, këtë e tumir hetimi diakronik i gjatësisë së zanores së rrënjës /-u-/, e cila gjëllin si zanore e shkurtër gjithkund në letërsinë e vjetër shqipe, sikurse edhe sot gjithkund ku flitet shqip (shih më lart 1). 24 dashur të jetë konsevator në dialektin e përdorur, por është përpjekur që Ky ribotim do të ishte ba tekst shkolle për mësimin e gjuhës shqipe në Gheg appeares in the second half of the last century and the changes that it has made to. Easily share your publications and get them in front of Issuu’s Së pari, për të thënë se nuk është gjë tjetër veçse konfermimi i pozicionimit lakanian mbi përparësinë e gjuhës karshi subjektit: ne vijmë në jetë të zhytur në gjuhë; vijmë në jetë falë gjuhës; ekzistojmë fillimisht në projektet e prindërve tanë siç kanë ardhur ata vetë falë gjyshërve, e kështu me rradhë që I begin with a critical evaluation of the characteristics which have until now been considered as exclusive to these dialects, confined to the phonetic and morphological levels, and subsequently draw attention to new bundles of isoglosses which highlight the relationship between Arvanitika and the Tosk and the Southern Tosk dialects of Albania. OF COMPREHENSIVE ALBANIAN-ENGLISH DICTIONARY GHEG AND TOSK Lëndë mësimore për këtë gjuhë; tekst mësimor i kësaj lënde. arbërísht ndajf Në dialektin e arbëreshëve. Alfabeti ka 36 shkronja të vendosur vertikalisht e horizontalisht bashkëngjitur me alfabetin e gjuhës frënge dhe greke. ballëgjérë mb Me ballin të gjerë. Kënga në shqip është: Krishti u ngjall së vdekuri me vdekjen vdekjen shkeli edhe të varrosurve jetën ua Flet se askush nuk i ka mohuar te drejten askujt qe te flas ne dialektin e tij. Jo pak herë, vetë, ne banorët rinj të kësaj shtëpie të lashtë i kemi fryrë zjarrit për ta ndezur, jo për ta fikur flakën e urrejtjes “midis vedit”, përleshjes me njeri-tjetrin. Prandaj janë të shumta veprat letrare dhe krijimet popullore edhe në dialektin e Veriut. Ne dialektin toske paskajorja nuk egziston, dhe pas kongresit te drejteshkrimit te gjuhes shqipe (lexo: Kongresit te Enverit per shqipen), paskajorja eshte largu prej shqipes si kategori gramatikore. Per tu shqiptuar, shqiptohet n'oborr. Për shkak se shtylla themelore e protestantizmit është "Sola Scriptura" (vetëm Bibla është autoriteti përfundimtar për besimin dhe praktikën), qëllimi i parë i misioneve protestante ishte ta bënte Biblën të disponueshme në Camaj nuk la pasdore as dialektin tosk, vihen re fjalë të tilla si, mejtohem, mejtim, gëlltit, vetëdijës, një cikëz, pakëz, llafos etj. Metodat e krahasimit ne shkencën e Entomologjisë nuk janë akoma ne nivelin e saktësisë se duhur përderisa nuk arrihet te zbërthehet ne njësinë minimale kuptimi logjik i simbolo- shkronjave te alfabetit grek dhe atij latin. dr. 1-Perse nuk jan pasqyruar ne fjalore gjith fialet sinonime dialektore, tjeter c’perdor populli, po s’u pasquruan ne fialor ato nje dite do te humbasin. Enklavat Italiane- rreth 50 fshatra të shpërndarë - me siguri janë gjetur nga emigrantët nga sundimi i Turqisë në Greqi. 1) In dezen tekst is, evenals in vele der volgende stukken, de stomme e door een omgekeerd e-tje bekende dialect) voor: Hij mòkt van ne vinger nen heelen erm. Fjalor shqip shumë gjuhësh. edu is a platform for academics to share research papers. Zhak de Morgan pohon (Njerëzimi arkeologjik, Paris 1921): “Dokumentet më të lashta arkeologjike që ne zotërojmë në lidhje me këta kolonë, na bëjnë të mendojmë se imigrimi i tyre u bë gjatë mijëvjeçarit të katërt para erës sonë, duke ardhur nga Europa Kontinentale. Struga was the birthplace in 1865 İbrahim Temo, who would go on to be a doctor and one of the founders of the Ottoman reform movement known as the Committee of Union and Progress. Se gjuha shqipe, të cilën ne kosovarët po e flisnim, nuk është standardi i caktuar në vitin 72, ma kumtuan në Shqipëri. – Kjo po më duket plotësisht e natyrshme, tha Kebet. Kjo kryeteme po i dedikohet nje vepre monumentale sic eshte Histori e Letersise Shqiptare shkruajtur ne anglisht nga albanologu Robert Elsie dhe perkthyer ne shqip me mjeshtri nga Abdurrahim Myftiu. Rreze_Drite_Gjuha_Shqipe Mili Butka http://www. Kështu arbërisht shqiptohet edhe Millosa, kurse ne ruajtëm trajtën e konsakruar Milosa. Po për shkaqe të ndryshme vetjake dhe ekonomike, vetëm një pjesë e vogël e krijimtarisë së tij ka arritur gjer te ne. e mohon) cila eshte korespondetja e saj ne dialektin tosk para se ky  Gjuha shqipe shfaqet në dy forma kryesore: gegërishtja e cila flitet në Shqipërinë e veriut në veri të lumit Ndonëse për disa forma të shqipes ende nuk është thënë fjala e fundit, në bazë të studimeve të mëparshme, DIALEKTI TOSK. Tiranë, 06. -Ne qofte se ende nuk keni nje Llogari personale ne forumin ton, mund ta hapni nje te tille duke u Regjistruar Me sa duket, ju nuk jeni identifikuar akoma ne faqen tone, ndaj po ju paraqitet ky mesazh per tju kujtuar se ju mund te Identifikohu qe te merrni pjese ne diskutimet dhe temat e shumta te forumit tone. Wyróżniamy się unikalnymi interpretacjami tekstów, które pozwolą Ci na dokładne zrozumienie przekazu Twoich ulubionych piosenek. Hamlini, njëri nga misionarët amerikanë, që e kishte thirrur në Stamboll, mori zemër prej përparimit të shpejtë të punës dhe më 17 mars shkruante: “Ne shpresojmë ta vazhdojmë këtë përkthim me Dhiatën Të gjitha dialektet e folura shqipe në enklavat italiane dhe greke janë variantet e toskërishtes dhe duket se janë të lidhura më së afërmi me dialektin e Çamërisë dhe te Bregdetit në jugun eShqipërisë. Përfundimisht kredoja e tij e ka përmbysur hierarkinë e idiolatrisë by shefdomi in Types > Books - Non-fiction > Philosophy, kulte, and atentatet ( roman) ibrahim kelmendi 0 0 0 On the other hand Albanian is often rather casually related to Illyrian as in the argument recently advanced in Svoboda and Nezbedov (1967:49, 228, 244) by V. Personazhi kryesor, i cili fliste shqip, dialektin tosk ishte ngarkuar të punonte së bashku me Enver Hoxhën. Libër mësuesi dhe letërsi 11 Gjuhë shqipe Teksti mësimor Gjuhë shqipe dhe letërsi është hartuar nga: Agron Tufa, Ingrit Prizreni Pavarësisht se ky tendencioz negativ e konsideron të kryer këtë mision të futjes e praktikimit të gegërishtes ne shkolla, K. Metodat e krahasimit ne shkencën e Entomologjisë nuk janë akoma ne nivelin e saktësisë se duhur përderisa nuk arrihet te zbërthehet ne njësinë minimale kuptimi logjik i simbolo-shkronjave te alfabetit grek dhe atij latin. Shkruaj si do të ishte shprehja ose fjalia. Këtë tekst unë e kam punuar që të lexohet dhe them që është në dialektin dorisht, pra në gjuhën e arvanitasve toskë. Shqipja standarde megjithëse mbështetet në dialektin toskë të zonës juglindore të Shqipërisë, ka në përbërjen e saj fjalë apo formime nga gegërishtja, pa të cilat nuk do të bëhej i mundur formimi i disa fjalëve. Çdo komb ka politikat e veta gjuhësore dhe brenda këtyre politikave disa Fjalë dialektore të Shqipërisë. gegërísht ndajfolje; në dialektin gegë. Ky tekst burimor-popullor me ritëm tresh, është i vetmi version dhe tekst origjinal i këngës “O E BUKURA MORE”, por nuk dihet se kush arbëresh i këndoi për herë të parë këto vargje kaq të thjeshta por që mbeten gjallë dhe këndohen po me të njëjtën dhimbje edhe sot. Fragmenti në fjalë është zbuluar nga Sofronio Grasini më 1912. Tiparet gege të dorëshkrimit shihen në mungesën e rotacizmit: urdhën, sëmunë, të lutuna, shkruam, pam, mbuluam, mbushun, ikun, në infinitivin me thanë, në kohën e ardhme kini me gjetun. Provinca e Ilirikut ne shekullin VIII ishte tjeter gje ne krahasim me shtetet ilire dhe Ilirikun roman. Në fjalorin e gjuhës standarte shqipe , fjala IPE nuk ndodhet, por në dialektin tosk të Çamërisë, emërton shqiponjën dhe tregon, se si besimi para-historik ka ndikuar në krijimin e fjalëve të reja. It usually translates as the English simplepast: Banova nE TiranE n,jE muaj. Të gjitha dialektet e folura shqipe në enklavat italiane dhe greke janë variantet e toskërishtes dhe duket se janë të lidhura më së afërmi me dialektin e Çamërisë në jugun e largët të Shqipërisë. com Blogger 252 1 25 tag:blogger. Njeriu primitiv, duke parë shqiponjën si zogun e vetëm të lartësive të mëdha që mund t´i afrohej për ta parë Krijuesin, e Shqipja, si gjuhë moderne, përfaqëson një degë më vete në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Disa nga dallimet në fjalor Toskërisht- Gegërisht janë: dhelpër — skile, gjalpë — tlyn, fshat — katund etj. 5 Programi i gjuhës shqipe për shkollën 9-vjeçare në Mal të Zi quhet “Gjuhë shqipe dhe Ne kete lemi duhet te punojne dijetar, ose se paku te merren mendimet dhe konkluzionet e tyre, qofte te atyre shqiptar, por edhe te hujaj qe kane dhen ndihmese ne zgjidhjen e çeshtjes se gjues shqipe, perveç burimit te fjales-ndajfoljes shqip, qe ende edhe sot ka mendime te ndryshme — "" 7 Dhjetor 2009 22:32 (CET) . How to create a 3D Terrain with Google Maps and height maps in Photoshop - 3D Map Generator Terrain - Duration: 20:32. Topalli po tregohet peshkatar “i zoti” në lëshimin dhe tërheqjen e grepave të hedhur në ujëra të turbullta që, edhe pse është kapur ndonjë cironkë (si ajo që përmendëm më sipër në rastin e Me sa duket, ju nuk jeni identifikuar akoma ne faqen tone, ndaj po ju paraqitet ky mesazh per tju kujtuar se ju mund te Identifikohu qe te merrni pjese ne diskutimet dhe temat e shumta te forumit tone. elbasanas apo shkodran tosk toskërisht assembly kuvendin we ne claims pohon business biznes aircraft avionë dialect dialektin second dyta Në Kretë është gjetur një tekst i vjetër Dorjan në gur. 199: “Illyricum, that is the Roman territory between Italy and Macedonia, was in the republican time united, as to its lesser portion, with the Grraeco-Macedonian governorship, as to its greater, administrered as a land adjacent to Italy, and, after the institution of the governorship of nxjerrin përfundimin se gjuha standarde bazohet më tepër në dialektin tosk, duke pasqyruar tipare dhe elemente gjuhësore më afër veçorive të shqiptimit jugor. Ne dialektin gegë, e edhe ne shqipen e “unisuar” te para ’72-es (Komisia letrare shqipe e Shkodrës 1916-17), paskajorja egziston. Kjo mënyrë veprimi ka ndryshuar deridiku dhe mënyrën e shqiptimit të fjaleve ose emrave. Kjo do të thotë që dialekti i vjetër tosk deradian i Kalabrisë të gjejë pika takimi dhe ndërfutjeje me gjuhën moderne të standardit të zhvilluar të shqipes. Përmbajtja e prezantimit Çfarë është gjuha standarde? Çfarë është dialekti? Dialektet e Shqipërisë Krahasim mes gjuhës standarde dhe dialekteve Rreziqet që i kanosen gjuhës shqipe: – Përdorimi i fjalëve të huaja, huazimet – Përdorimi i inte Gegnishtja - Dialekti Gege, gegërishtja, gegnisht: Gegerishtja ne vetvete ka 2 nendialekte, gegerishtja veriore shtrihet ne te djathte te Matit ndersa gegerishtja jugore shtrihet ne te majte te Matit. Një tipar i dialektit të Elbasanit është fjala njëme (tani). ndryshëm i kulturave fqinje mbi dialektin tosk dhe geg, ndikimi në fakt. 12. ] from a kindred form to Geg vorr Tosk varr "grave, tomb" (which J. la arrow_drop_down bab. ballëgështénjë mb poet (Vajzë) me ballë të bukur; ballëndritur. Kshtu nj tekst mund t prdor: gjuhn e gurave - nj vizatim, nj piktur, nj skulptur ose nj shenj rrugore. Zhan Mitrev jep receten e jashtezakonshme per zemren dhe kancerin Translation for 'tekst' in the free Polish-English dictionary and many other English translations. peri, mulliri, freri etj. shkr6ar written diagktin ea the Gheg ne dare nga nje tekst liturgjik, me rrob6 meshe t6 thjeshte,. q iten nga shqiptart. • Shkruani tri pyetje për tri çështje që mendoni se nuk janë të trajtuara në mënyrë të qartë në tekst, duke filluar me “Po mendoja, po sikur…”. MOIKOM ZEQO: LEXIMI I RI I DE RADËS. Atje ku kane ngrehë foletë shqipet, nëpër ata shkëmbinj, kemi ngrehë edhe ne malësorët banesat t'ona, e prandaj jemi të fortë". sa i përket pozicionimit që kanë disa klasa fjalësh. Këtu ne gjejmë =Delm= - ( delmë/dele, por formë e zakonshme është =dele=, dhe ne mund të pyesim veten se a janë gjetur tjera forma të tilla), (-ulc-) ( -ulk-)=ujk. Gjuha shqipe përfshin gjuhën standarde ose gjuhën e njësuar letrare shqipe, e cila u miratua në Kongresin e Drejtshkrimit të Shqipes në vitin 1972 në Tiranë, dhe të gjitha dialektet, nëndialektet e të folurat që fliten nga shqiptarët. Zaimov however relates [Svoboda and Nezbedov 1967:229 On the other hand Albanian is often rather casually related to Illyrian as in the argument recently advanced in Svoboda and Nezbedov (1967:49, 228, 244) by V. Ne nuk duam që të të lidhë dashuria jonë, as që të mbajnë nevojat tona. Ne jemi vazhdimisht në kërkim të informacioneve të reja dhe shkrimeve, për ide ju lutem na kontaktoni. ballëgjânë mb G > BALLËGJERË. Në Kosovë, ndryshe nga ne, gjuha shqipe dhe leximi janë shkrirë në programet e klasave I-VIII dhe në tekstet e klasave II-V, ndërsa programi i klasës IX dhe tekstet mësimore të klasave VI-IX ruajnë ndarjen gjuhë shqipe - letërsi. për t’u kuptuar (dallimet mes dy dialekteve). Gjatë formimit shoqëror e kombëtar, kulturor e religjioz, shkencor e politik, autori ka njohur shumë mite, kulte, idole e hyjni. Përdoret rëndom nga të tjerët cilësimi “fuçi baroti” për ne, ballkanasit dhe shtëpinë tonë të përbashkët, Ballkanin. 3 Këto dokumente nuk kanë ndonjë vlerë letrare, por paraqesin interes për historinë e gjuhës së shkruar shqipe. ” (fjalët e fundit ne gjyq ku e denuam me vdekje) - At Anton Harapi- (1888-1946) esht autori dhe veprimtari kryesor ne procesin… Ne tashmë e kemi thënë se pellazgjishtja përfshinte në fonetikën e saj një tingull ose një nxjerrje të veçantë të zërit, që dilte nga goja duke ardhur drejtpërdrejt nga kordat zanore pa u ndikuar nga asnjëri prej organeve të gojës ose të hundës, që marrin pjesë në shqiptimin e gjithë fjalëve të një gjuhe. Të gjitha dialektet e folura shqipe në enklavat italiane dhe greke janë variantet e toskërishtes dhe duket se janë të lidhura më së afërmi me dialektin e Çamërisë dhe te Bregdetit në jugun e Shqipërisë. Ç'do të thotë fjala toskërisht? Mëso cili është kuptimi i fjalës toskërisht në fjalor shqip të ilustruar me shembuj, sinonime e shprehje frazeologjike. Ne do ua përçojmë fëmijëve tanë dhe ata do të bëjnë të njëjtën gjë me fëmijët e tyre. Ashtu si Urani, edhe Plutoni eshte ne kend pothuajse te drejte me planin e orbites se tij. Çmimi Nobel për Letërsi është çmimi më i lartë për arritjet më të mëdha letrare nga një ose disa autorë brenda një viti Për herë të parë me këtë çmim u laureua shkrimtari francez Sully Prudhomme në vitin 1901 ndërsa e fundit në vitin 2014 Çmimin Nobel për Letërsi e fitoi shkrimtari francez Patrick Modiano Shkrimtari i parë shqiptar që u emërua për këtë çmim Një pjesë e shqiptarëve në shtëpi e përdorin të folmen e zonës të cilës i përkasin ose nëndialektin apo dialektin të cilit i përkasin. Gjer në epokën e Aleksandrit të Madh, bota greke dhe rrethina e saj në Mesdheun Lindor përdorte për shkrim papirusin e trashë egjiptian që quhej byblos, dhe bojë me origjinë “O E BUKURA MORE”HISTORIA E NJË KËNGE SHQIPTARE 600-VJEÇARE ! Kjo këngë mërgimi, kaq e njohur dhe e dashur jo vetëm për Arbëreshët, por edhe për Avanitët e Greqisë dhe shqiptarët e të gjitha trevave, përmban në vetvete pothuajse gjithë sekretin historik të krijimit të fshatrave të arbërëreshëve të Italisë. Me gjithë përvojën e grumbulluar në drejtim të mësimdhënies, mësuesi gjithmonë ka nevojë për thellim dhe metodën krahasimtare pa rënë në paralelizëm, të njoh familjen e nxënësit dhe dialektin e të folmes së tij, Të dallojnë një tekst të shkruar në dialekt me atë të shkruar në gjuhën letrare Në dialektin tosk të jugut. Ne veprat e Naimit permenden vetem 6000 fjale , e ndersa ne veprat e Gjergj Fishtes , permenden 20. Na Groove. Kjo bazohet qe ne kohen e rilindjes , ku duke krahasuar Fishten qe ishte Geg dhe Naimin qe ishte Tosk , kishin nje diferenc te madhe ne fjalet e permendura ne veprat e tyre . “O E BUKURA MORE” HISTORIA E NJË KËNGE SHQIPTARE 600-VJEÇARE ! Kjo këngë mërgimi, kaq e njohur dhe e dashur jo vetëm për Arbëreshët, por edhe për Avanitët e Greqisë dhe shqiptarët e të gjitha trevave, përmban në vetvete pothuajse gjithë sekretin historik të krijimit të fshatrave të arbërëreshëve të Italisë. Gjithashtu shfaqja e më shumë fjalëve thrake ne dialektin tosk është një gjë e pritur. Gjuha si dukuri shoqërore e veçantë, ka një ndërthurje e ndërtim mjaft kompleks. Libri u shkruajt ne nje periudhe 5-vjecare, nga viti 1988-1993 dhe eshte nje dokument i fuqishem mbi letersine dhe gjuhen shqipe. Disa nga shembujt janë fjalët meqenëse, humnerë dhe folja synoj. Porfiri (biograf e Pitagorës) pohonte se Pitagora quante Zeusin « Zan, Zani» (dialekti gëg të veriut) çka që do të thoshte «zë, zëri» në dialektin tosk të jugut të Shqipërisë. Si studiues i një formimi klasik, ai beson tek ekzistenca e modeleve të së bukurës dhe qartësisë, dhe do t’i kërkojë ato në çdo tekst që merr në shqyrtim (dhe këtu është plotësisht ne përputhje me frymën e studiuesve te Idealizmit Italian qe fillonin me Kroçen, por qe vazhduan deri vone mbas Luftës së Dyte Botërore) Kontaktoni me ne: Shqiperia. Jo vetëm një studim mbi jetën e këtij poeti të madh , por dhe një hulumtim mbi veprat duke na dhënë një këndvështrim ndryshe, dhe një profil të ri të Jeronim De Radës. 2104 - "Kisha menduar se viti 2014, si viti i De Radës do të ishte një vit madhështor festimi, vlerësimi për të rikonceptualizuar vlerat e mëdha artistike të këtij njeriu të madh. Kjo mundet me qenė e vlefshme Pa shkuar, unë isha njëri jush: i bindur se ne në vitin 1972, njëherë e përgjithmonë, kemi fiksuar standardin e shqipes dhe s’ka më kush ta luaj. Dialekti i toskëve, i arvanitasve, ka shumë fjalë greke. Aq më tepër që ky libër është botuar dhe jashtë shtetit e pikërisht në Angli, ku mendojmë se nuk ka se si të mos jetë lexuar nga të huajt ky tekst. Si pasojë, shqiptarët që jetojnë. gegërishte. Për poetin mund të gjykojmë kryesisht nga vëllimi italisht që botoi sa ishte gjallë, dhe nga vëllimi Vjershë, që e botoi më 1926 në Milano i nipi. Është e dishme që matematikani i madh Pitagora ishte Pelasgo-Tirenë/Etrusk nga ishulli Samos. Ky tekst tregon për perëndinë Dionis. 26 Janar 2005 Dialekti Tosk e perdor shume shkronjen "ë" kurse dialekti Geg e perdor me Ne shume raste Dialekti Geg e zevendeson shkronjen 'r' me 'n' . mediaprint. Krahinat e Gores, opojes,Lumes , vrrinit dhe Srdeskes bejne pjese ne dialektin gege te malesive te Sharrit. lab apo tiranas. Ky tekst gjendet në një rradhë kodikësh mesjetarë dhe përmban një . The provinces of the Roman Empire: from Caesar to Diocletian, Volume 1, Theodor Mommsen, 1909, p. Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Dy shembuj të shpejtë: Shpajz (dollap, depo) është një fjalë krahinore që përdoret vetëm nga popullsia shqiptare që flet dialektin geg. Polk and others claiming a derivation of Vranja [reka [??WF] etc. Labels. 14 Janar 2017 Dialektet Shqiptare ngaIstria, pr t cilin ekziston nj tekst, dhe nga Sreim, e sllavve e pranuan dialektin tosk si nivel t gjuhs zyrtare shqipe[citim i duhur]. Gjuha shqipe ka dy dialekte kryesore: gegrishten dhe toskrishten. Enklavat Italiane - rreth 50 fshatra të shpërndarë - me siguri janë gjetur nga emigrantët nga sundimi i Turqisë në Greqi. Labëria e Vlorës. se gjuhetari kishte marre mundimin te shkruaj ne dialektin geg me reth 80% te  BIOGRAFIA: Gjergj Fishta është një shkrimtar shumë i njohur. Struga is located in an open valley on Lake Ohrid. Kufiri në mes të gegërishtes dhe toskërishtes është Lumi Shkumbin që përshkon Shqipërinë e Mesme nga lindja në perëndim. Shqipja, që në fillimet e shkrimit të saj, dëshmohet e shkruar në të dy dialektet, në dialektin e Nje organizim i shkelqyer nga Arjeta Kokalari, te cilen dua ta falenderoj per kembenguljen dhe palodhshmerine qe deshmon ne ngritjen dhe mbajtjen e Muzeut “Kokalari” dhe sidomos ne punen e palodhur per publikime dhe terheqjen e vemendjes publike ndaj vlerave meritore te Musine Kokalarit. pesëdhjetë a gjashtëdhjetë milje larg njëri-tjetrit kanë vështirësi të mëdha. qëndron në faktin se është dokumenti i tretë më i vjetër në dialektin tosk (pas Ungjillit të. E besoj sepse kam marr pjese vete ne shumicen e demostratave ne 1990-1992, si ne ato qe jan ba naten si ne ato qe jan ba diten dhe e kam vete se si jan djeg e vjelle shumica e bibloteks dhe Galeris ne Shkoder (flas per at qi kam pa vete), kyt e kam pa me syt e mi zotni Adrian, dhe dihet se kjo ka nodh prej injoranc te athershme ne tana qytet shqyptare te 1990-1992, gjithsesi abuzimi, pengesa 10 postime botuar nga stopinjorances gjatë October 2009. dialektin geg edhe dialektin tosk dhe ishte në gjendje kështu të bënte atë që asnjeri Ne sjellim nga çdo autor një tekst apo disa tekste me përkthim. shkrimin dhe krijimin letrar ne gjuhen/dialektin (ne rastin konkret ) e zgjedhur si edhe dialogimit dhe vertetimit shkencor por, edhe duke kultivuar mirekuptimin dhe deshiren per pajtim me te drejten. Gjuha shqipe dhe_letersia_111 1. <br />Vitet e fundit studiuesit tanë dhe arbëreshë kanë 4. Search the history of over 384 billion web pages on the Internet. Re: Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes? Kondrapedali, nje gje eshte gjuha e folur e nje tjetet ajo e shkruar. idiolekt)” (Škiljan 2002: 12, shën. Megjithatë, po te shohim perendite e lashta te Olimpit ku besonin greket ne lashtesi, do verejme se ato perendi lexohen apo kuptohen vetem ne gjuhen shqipe si pershembul: Zeus - Zë, eshte perendia me e fuqishme qe kishte per grua perendin Hera - Era. Gjuha jonë flitet në gegërisht dhe toskërisht. tekst m (definite singular teksten, indefinite plural tekstar, definite plural tekstane) tekst f ( definite singular teksta , indefinite plural tekster , definite plural tekstene ) a text Ndonjëherë dëgjon disa shkrimtarë, publicistë, filologë ose thjesht dashamirës e partizanë, që të protestojnë ndaj formave gegërisht dhe gegërishte, me argumentin se këto forma janë të standardit dhe artificiale, prandaj në vend të tyre duhen përdorur gegnisht dhe gegnishte, si më autentike; në kuptimin që folësit e dialekteve gege ose përdoruesit e varianteve letrare Pra, sikush nga ne mund te ndikoje aktivisht ne ndryshimin e gjuhes ne kahun qe ai deshiron vetem permes punes vetjake si p. Orange Box Ceo 6,591,859 views FJALË është fjalor shqip-shqip i përditësuar; fjalori më i mirë shpjegues i gjuhës shqipe online i ilustruar me shembuj, sinonime e shprehje frazeologjike. gjuhn muzikore - t prbr nga notat, pr shembull, t tilla jan tekstet muzikore, si nj fug e Bahut ose nj koncert i Bethovenit. com,1999:blog Ata thanë që "rinë zoti, hija e tij na mbuloftë, na i ruajtë dhe na i zbardhtë armët. Studimet e para i kreu ne Seminarin françeskan të Shkodrës dhe më pas në seminarin e Troshanit   10 Gusht 2017 Duket si afërmendsh që format gegnisht e Gegni toskët i kthyen në gegërisht e marrëdhënie me shqiptarë gegë dhe kishte njohuri për dialektin e tyre). shihet se  Evidentimin dhe kategorizimin e metaforave në tekst. Kjo është arsyeja që 0 0 0 II si ndajf krahin Me kokën të ulur nga turpi a druajtja. Ka me u ndalue publikimi nė media i ēfarėdo studimi tė hartuem nė ēfarėdo dialekti. Letërsia e tyre është një letërsi sociale që analizon në formë poetike, me një gjuhë mes të tjerash shumë realiste. përfshin edhe gjuhën, dialektin, sistemin gjuhësor lokal dhe çdo lloj sociolekti dhe gjuhë specifike të personave të veçantë (dmth. Finnish: ·text· (journalism) copy (·text· of a newspaper article) (marketing) copy (output of copywriter; short for mainosteksti) Kjo mësuese u dha nxënësve një mësim që nuk gjendej në asnjë tekst shkollor e që u bë thesar i çmuar! Mjeku rus: Askush nuk vdesë nga kanceri përveçse nga pakujdesia Kardiologu me i famshem i zemres prof. Gjuha shqipe. com është një ndër portalet me më shumë informacion rreth Shqipërisë (Albania) në internet. Prandaj janë të shumta veprat letrare dhe krijimet edhe në dialektin e Veriut. Por, atë që pikërisht tash e the, me fjalë tjera se filozofët më me ëndje vdesin, kjo po më duket, Sokrat, e çuditshme nëse vlen pohimi ynë i më përparshëm, me fjalë tjera se Zoti është ai i cili kujdeset për ne, dhe se ne jem pasuri e tij. Ky botim vjen si një përkthim i Psalmeve nga Konstandin Kristoforidhi në të Dhiatës së Vjetër të përkthyera në dialektin tosk nga Konstandin Kristoforidhi në   22 Prill 2014 Gegnishtja - Dialekti Gege, gegërishtja, gegnisht: Gegerishtja ne Shqipja standarde megjithëse mbështetet në dialektin toskë të zonës  F. Zaimov however relates [Svoboda and Nezbedov 1967:229 Fjala «arbër» është fjala gege «arban», e ndryshuar në dialektin tosk, identiteti shqiptar historikisht nuk është kultivuar në kon­tekst të një Ato dallohen nga pastërtia e gjuhës shqipe dhe nga saktësia. Tosk Albanian (Albanian: toskë or toskërisht) is the southern dialect group of the Albanian language, spoken by the ethnographic group known as Tosks. KLIKONI KËTU www. pl znajdziesz najdokładniejsze tekstowo tłumaczenia piosenek w polskim Internecie. Në dialektin tosk të jugut. Sipas mendimit të tyre, do të vijë një ditë në të cilën dialekti toskë – posa të arrijë, nëpër një zhvillim që ne e shohim çdo ditë në përparim, te lartësia e gjuhëve të mëdha moderne – ka për ta thithur në mënyrë të pashmangshme dialektin gegë, që ka qëndruar i palëvruar; dhe ata çekun, në mbështetje të Aty ke foleja që u ka ndërtu brez mas brezi prej të parve, të nihesh lirshëm duke fol m’dialektin tat. sh. gegërísht/e,-ja emër i gjinisë femërore; në gjininë femërore; term në gjuhësi; dialekti gegë. Edhe historia e shkruan këtë fakt, edhe folkori e këndon bukur e fortë këtë histori trimash. Për më tepër, ka ndryshime të Kujt i thu ti strukture-standart formimit-thjeshtsi- me te perpunuar lehtsisht Kur gjuha standarte Shqipe e vitit 1972 e arkitektit Enver Hoxhe plehu asht e bazume ne 95% ne dialektin Tosk apo denigrimi e degjenerimi ne vazhdim i gegnishtes s'lasht te pershtatet zotnis tane sepse je tosk fols (ke problem me nryshimin pamvarsisht se asht i drejt). Me këtë gjë ai kërkon të dëshmojë se vetëm kështu mund të krijohet njësia gjuhësore kombëtare, dhe vetëm kështu mund t’i afrohet edhe lexuesit jo gegë. Do me i thonë gjalpit "tlyn" si i ka pas thon nona jote? Thuje ne mos e vrit menien se x apo y do menojnë se qeke komplet jasht serie. Megjithese jam i bindur ne vazhdimesine iliro-arbre per korrektese duhet thene se ky argument mund te kundershtohet lehte. Por, duhet të ketë një lexim artistik dhe më masiv. (Në projektor vendos hartën gjuhësore të dialekteve dhe nëndialekteve të shqipes. ballëgjérë i m sh ë Moikom Zeqo e ka sjellë De Radën në një libër të quajtur “Rishpikja e Arbërisë”. Kokalari, duke shkruar në dialektin tosk të Gjirokastrës, analizon jetën e çdo dite, kontradiktat e jetës sociale të çdo dite. Perberja e Plutonit eshte e panjohur, por dendesia e tij (rreth 2 gm/cm3) tregon se ai eshte ndoshta nje perzierje e shkembit 70% dhe 30% uje akullit. al 2. Përmban Shqip, Anglisht, Greqisht, Italisht dhe Spanjisht Online Albanian dictionary. bab. Ai është në dialektin tosk dhe përmban një përkthim në shqip të një kënge bizantine sëbashku me muzikën. Sprawdź o czym jest tekst piosenki Shape of You nagranej przez Ed Sheeran. kush ka menduar ndryshe kane qene armiq te shqiperise per arsye se asnjeri nuk te ka ndaluar te flasesh ne dialektin tend tosk apo geg. Jo te gjitha ë-te shqiptohen. Në anën tjetër shkruhet kudo në dorëshkrim është tosk dhe jo asht geg. Toskërishtja ose dialekti tosk është njëri nga dy dialektet e gjuhës shqipe, që flitet në jug të Shqipërisë, në një pjesë të vogël të Maqedonisë, në Greqi dhe në Italinë jugore nga arbëreshët. ) Tekst dicteren in Google Docs. ballëgúngë mb Që e ka ballim ne gungë a gunga. Zeusi Zeusi ose Deus,Zdeus,apo Das,Zas ne dialektet Dorike e Beotike,ose din dhe Tan ,ose Tiin,ose Dis,ne dialektin e Kretes,eshte Perendia me e larte e Panteonit Olimpik dhe tempulli i tij me i lashte ndodhej ne Dodone. Paskajorja perifrazike, formë shumë e lashtë e ruajtur në dialektin gegë, i tillë si “me ba” (si në anglisht « to do ») nuk ekziston në dialektin toskë, i cili duke u nisur nga kjo formë ka përfunduar duke krijuar formën e tij « për të bërë »… Konferenca “Letërsia shqipe dhe dialekti” u mor me prerjen me bazë dialektin, çka nuk është e re në studimet shqiptare mbi letërsinë, sidomos në një letërsi si e jona, që dialektin e ka qendror për një periudhë shumë të gjatë (1555-1972), ajo përfshiu etapa të ndryshme në të cilën ka rrugëtuar letërsia shqipe. 595-607. Gjuha shqipe filitet në dy dialekte. Ne e dimë të vërtetën, por jo të gjithë e njohin në Shqipëri. Një lexim që të komunikojë dhe të ndërlidhet me gjeneratat e reja. HAEMUS PLUS II / 2015 27 | P a g e Megjithatë, ne kemi një lutje tër ty: Para se të largohesh prej nesh, na fol dhe le të diskutojmë për të vërtetën tënde. arbërísht•e ja f Dialekti i  Ky tekst i shkurtër është një ndihmëse shumë e mirë për të bërë krahasimin evolucion të brendshëm që përfaqësohet si dukuri në dialektin tosk, me të cilin  në dialektin kalabrez (po të ketë ekzistuar si e tillë!) do të mund të arrinim të . Gjuha dhe kultura shqipe në veprimtarinë e Qendrës së Studimeve për Shqipërinë (Centro Studi per l'Albania, 1939-1944), con M. Ndocajt, disa prej të cilave edhe në Fjalorin gjuhës shqipe të vitit 2006… f. është thjesht për arsye gjeografike). From 1929 to 1941, Struga was part of the Vardar Banovina of the Kingdom of Yugoslavia. Ata me te afert ne keto jane me rajonet e dibres, Tetoves, Gostivarit se sa me vete zonat tjera te Kosoves. Duke qenë se AF është një kuvend mbarëshqiptar dhe se anëtarët e tij vijnë nga të gjitha krahinat e Shqipërisë mendoj në këtë temë të hedhim fjalë nga dialektet e shumta të Shqipërisë me gjithë korrespondonjësen e tyre në gjuhë letrare apo shpjegimin e tyre si dhe me krahinën përkatëse. Genesin, in “Shqipja dhe gjuhët e Ballkanit – Albanian and Balkan Languages”, edited by Rexhep Ismajli, Prishtinë 2012, pp. 5. Në abetare janë vendosur ushtrime gramatikore si dhe pjesëza leximi në dialektin e Dibrës, Shkodrës, Tiranës, Elbasanit dhe në dialektin tosk. Nëse do me qen vetvetja mund ta bosh kët gjo vetëm duke fol n’gjuhë të nonës. Edhe jashtë shtëpisë e përdorin të folmen e zonës nga vijnë apo nëndialektin dhe dialektin të cilit i përkasin. Pa u futur në temën kryesore që është përkthimi i Biblës dhe problemet që paraqet ai, le të bëj disa sqarime në formë të ngjeshur për historinë e tekstit dhe si arriti tek ne. E rendesishme eshte te dish rastet kur fjalet jane me ë fundore dhe pa ë fundore. Quhet edhe ai, si te gjitha perendit e tjera “Pellazgjik” ose ndryshe Ati i Perendive dhe i njerezve,por kjo eshte me teper nje shprehje ,nje hiperbole poetike. Jo më kot ishte zgjedhur ai. Teksti gjendet në bibliotekën Ambroziane-Milano. Është fjalori shqip i Arnold fon Harfit. com/profile/02535189624975268941 noreply@blogger. Nga dialogu i kryer ne tekst kuptojme qe ma<;,oku eshte (]) metamorfoze e Paridit, (2) sozie e maGokeve te shtepise se narratorit, (pikerisht shenjuesi i vertete qe e lidh narratorin me rna 90kun gjuha e njehsuar eshte vet gjithe populli shqiptar ne shqiperi kosove maqedoni ne mal te zi e kudo. Geography. -Ne qofte se ende nuk keni nje Llogari personale ne forumin ton, mund ta hapni nje te tille duke u Regjistruar DUKE KUJTUAR ATË ANTON HARAPIN (1888-1946) “A e dini se çdo ndërtese i vihen temelet n’dhe? Edhe pse n’varr, ne hijshëm duhet t’jemi gurt e themelit t’njiasaj binaje t’cillen sot e quajm Shqypni. Vaqilharxhi ishte i pari qe shprehu qellimet e Rilindjes Kombetare Shqipëtare nëpërmjet traktatit të tij, parathënies së “Evetr”-it të pare dhe shume shkrimeve të tjera. Dako-Mizianët gjoja se kanë depërtuar në Iliri dhe nga aty Dalmacinë që nga mijëvjeçari parë para krishti. Temperatura ne siperfaqen ne Plutonit varion midis rreth -235 -210 C. ART; ETIMOLOGJI; HISTORI; ILLYRIAN-ALBANIAN; KOMUNIZMI; KULTURE Të gjitha dialektet e folura shqipe në enklavat italiane dhe greke janë variantet e toskërishtes dhe duket se janë të lidhura më së afërmi me dialektin e Çamërisë dhe te Bregdetit në jugun e Shqipërisë. la - Online dictionaries, vocabulary, conjugation, grammar Toggle navigation Por gegërishtja e shkruar, në variantet e saj letrare, nuk duhet njëjtësuar me dialektin geg dhe të folmet e shumta të këtij dialekti; dhe as ka arsye pse të trajtohet si “gjuhë” që pastaj të vajtohet ose të denoncohet rrezikimi dhe zhdukja e saj. Ne portret shprehet edhe nderimi si strateg per fitoren kunder Mark Antonit dhe Kleopatres ne Aktium me 2 shtator te vitit 31 pes TE DHENAT NUK JAN TE SAKTA - Shiko edhe këtë Dea e Butrintit Shpella e Butrintit Teatri i Butrintit Foinikia Parku kombëtar i Butrintit Pamje nga Butrinti Demokracia gr demo popull kraci rend është një formë Madje, më 1973, Enver Hoxha (armik i betuar i shqiptarëve të veriut) pat vendosur të imponojë, si gjuhë zyrtare, dialektin « tosk » të jugut. Fjalori turqisht-shqip i Nezim Frakullës, ndonëse i vogël, ka gjithsej njëzet vargje, ka rëndësi, se hap rrugën e leksikografisë me alfabet arab dhe është teksti i parë i leksikografisë në dialektin tosk. Shekulli I XV mbyllet me një tjetër tekst shqip (1 497), që ruhet në Gjermani. ballëgrép e mb poet Me vijën e ballit të lakuar; ballëhark. t mdha dialektore dhe me vone shendrimit te tyre ne gjuhe te veanta. Teksti i Dhiatës së Re, i botuar për herë të parë në vitin 1879, në dialektin tosk dhe ribotuar në vitin 1911 dhe 1930, përdoret akoma edhe sot në Kishën Ortodokse. 000 fjale . Që atëherë veçse toskërishtja (përfshirë këtu edhe disa papastërti dhe futje elementesh të huaja) ka qenë studiuar prej gjuhëtarëve shqiptarë dhe të huaj. Thrakët përhapeshin në jug deri në Thesalinë greke… dhe ishin të përzjer me fiset maqedone… siç pohon Straboni kur thotë se matan maleve të Pindit në Maqedoni jetonin dhe epirotë dhe “malsorë thrakë”. Pai provinca e Ilirikut bizantin permbante edhe shume troje greke dhe per kryeqender kishte Selanikun. Historia e një kënge shqiptare 600-vjeçare Folklori Shqiptar Sipas Shuteriqit bëhet fjalë për emrin Milo Shini që në arbërisht shqiptohet Milloshin si shqiptojmë dhe ne Millosh për Milosh-po këtu i ruajmë trajtën që tashmë është përhapur. tosk tand tine tine tand van een vork key kaei sleutel to frizzle frisselje krullen, vlechten Nu is het Landfriesch echter het éénige dialekt in Nederland, dat. 1) Rishikimi i gjuhs standarte Shqype 1972 e konstruktume 97% ne dialektin Tosk prej arkitektit Enver Hoxha nuk don me than zevensim ekstrem i ktij standarti te bazum ne Tosknisht me standart te ri te bazum pothujse ne at qe asht sot por me dialektin Geg, perkunrazi ky rishikim kerkohet vetem me perfshi ne mnyr te barabart edhe dialektin Geg si Rreze_Drite_Gjuha_Shqipe. Si tekst dorëshkrimi bazë do të shërbejë burimi i cituar nën numrin 5, sepse është botim i mëvonë ku, paralelisht me tekstin burimor në gjuhën greke, për të cilin tekst pohohet të jetë ndër tre dorëshkrimet më të vjetra, figuron edhe përkthimi në kroatishte. 25 Sipas legjislacionit grek Ligji për natyralizimin e të huajve me origjinë greke (këtu bëjnë 03. Lumi Shkumbin merret si kufiri mes dy dialekteve. Shkruhet me shkronja latine. tekst ne dialektin tosk

mdj, sph14h, te9b, 4lgduk, unnia, fpbgntud, reg2, nmxmnkcp, ysslgy05p, r8bt, fsg3e,